http://www.zadwornyassistance.pl

Zupa z groszku i chrzanu zamiast barszczu i żuru?

Kwiecień 11, 2014 06:44 49

Barszcz biały czy żurek – oto jest pytanie. Obie zupy, tradycyjnie przygotowywane na Wielkanoc, mają grono swoich wiernych fanów, którzy nie wyobrażają sobie bez nich świątecznego obiadu. Jeśli jednak masz ochotę na odmianę, mamy dla Ciebie propozycje, jak odmienić tradycyjną wielkanocną zupę, która zaskoczy wszystkich biesiadników.

Zupa krem z zielonego groszku z miętą

Składniki:

-500 ml bulionu warzywnego,
-garść listków świeżej mięty,
-500 g mrożonego, zielonego groszku (w sezonie użyj świeżego),
-sól, świeżo mielony biały pieprz,
-200 ml kwaśnej śmietany,
-listki mięty, do dekoracji.

Przygotowanie:

W garnku zagotuj bulion. Do wrzątku dodaj miętę i powtórnie doprowadź do wrzenia. Dodaj do wywaru groszek i gotuj, aż będzie zupełnie miękki (ok. 3-4 minuty). Zestaw garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia na 2-3 minuty. Zmiksuj zupę blenderem na krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco gorącej wody z czajnika). Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do zupy połowę śmietany i znów zmiksuj. Przed podaniem, każdą porcję zupy udekoruj kleksem śmietany i listkami mięty. Podawaj z pszennym pieczywem.

Zupa krem chrzanowa

Składniki:

-1 cebulka-dymka (5 dag),
-1 kawałek selera (6 dag),
-kawałek białej części pora (4 dag),
-1 ziemniak,
-10 dag startego chrzanu,
-2 łyżki masła,
-1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
-2 litry bulionu drobiowego,
-1/2 litra śmietany 22-proc.,
-1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1 żółtko,
-sól,
-pieprz.

Przygotowanie:

Zupa krem chrzanowy – sposób przygotowania: Warzywa obierz, umyj i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i boczkiem.

Źródło: ugotuj.to.pl

PW