http://www.abiprint.pl/

Zupa Pekińska

Grudzień 1, 2012 14:19 16

Wcale nie musisz wyjeżdżać do Pekinu aby poznać smak zupy z dalekiego krańca świata .
Nabierz apetytu z każdą kolejną dolewka tej pysznej zupy. Myślimy że Chińczycy nie obrażą się jak ją zjemy łyżkami .
SKŁADNIKI:
200 g kapusty pekińskiej, pokrojonej w kwadraty
3 szklanki bulionu z kaczki (750 ml)
1 łyżka – białego sezamu
1 żółtko, dobrze roztrzepane
6 plasterków szynki wędzonej-pokrojonej w kostkę
1 łyżka – jasnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki białego octu winnego
szczypta czosnku, drobno posiekanego
sól oraz czarny pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Do garnka wlewamy bulion z kaczki, doprowadzamy do wrzenia. Gdy już się gotuje, wrzucamy pokrojoną kapustę pekińska i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Po 10 minutach do zupy wlewamy sos sojowy, biały sezam, biały ocet winny, czosnek drobno posiekany, szynkę pokrojoną w kostkę, sól oraz pieprz do smaku.
Całość mieszamy i gotujemy przez kolejne 10minut.
Po upływie 10 minut dodajemy, roztrzepane żółtko, po czym szybko mieszamy.
Pekińska zupa jest już gotowa ! Smacznego