Zimowe wieczory nie mogą obyć się bez pysznego grzańca!

Grudzień 29, 2017 09:24 26

Przepisów na grzane wino jest tyle, ile jego smakoszy. Każdy lubi dodać swój ulubiony składnik, który sprawi, że będziemy się rozkoszować przepysznym smakiem gorącego wina. Jeżeli jednak nie odkryliście swojego ulubionego przepisu, to poniżej przedstawiamy propozycję.

Jeżeli wolisz skorzystać z gotowego produktu, to sprawdzonym i często polecanym winem grzanym jest „Grzaniec galicyjski”, „Grzaniec toruński”- a może macie jakieś swoje sprawdzone i ulubione, którymi byście chcieli się podzielić?

Podczas przyrządzania grzańca kluczem jest to, by go nie gotować! Lepiej podgrzewać długo, a na malutkim ogniu. Gdy tylko doprowadzimy wino do wrzenia, to zdejmujemy je z ognia i przyprawione przelewamy do kubków.

Klasyczny grzaniec przyrządza się na czerwonym winie – najlepiej półsłodkim, ale może być też wytrawne, gdyż grzane wino zwykle się dosładza. Drugim koniecznym składnikiem są przyprawy korzenne: cynamon, goździki, imbir, kardamon. Można dodawać je zmielone, ale także w całości (kawałki kory cynamonu, całe goździki, kawałki kandyzowanego imbiru itp.)

Można dodać jeszcze suszone owoce, typu śliwki, gruszki, rodzynki, skórka pomarańczowa.

Zasadnicze składniki:

- wino czerwone (słodkie/wytrawne)

- miód (w przypadku wina wytrawnego)

- cytrusy (pomarańcze/cytryny)

- przyprawy korzenne (imbir, goździki, cynamon, kardamon)

Wykonanie:

Pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić na kawałki (można zostawić kilka kawałków, które posłużą później do ozdobienia szklanki lub kubka). Do garnka wlać wino, wsypać cukier, wrzucić goździki, laskę cynamonu oraz pokrojone kawałki pomarańczy. Podgrzewać powoli przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby wina nie zagotować.
Gdy napój będzie bardzo ciepły, należy go rozlać do kubków. Pamiętajcie, aby nie używać zwykłych kieliszków do wina, gdyż mogą pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury.

Smacznego!