http://klinikapotocki.com

Wielkanocna biała kiełbasa na trzy sposoby

Marzec 24, 2016 06:51 26

Wielkanoc tuż tuż, warto więc już teraz zastanowić się nad świątecznym menu. Choć możemy ją jeść przez cały rok, wielu z nas o białej kiełbasie przypomina sobie dopiero w okresie wielkanocnym. Oto kilka smakowitych pomysłów na to, jak ją przyrządzić.

Biała kiełbasa w majeranku

Składniki:

-60 dag białej kiełbasy,
-1/2 łyżki oleju,
-1,5 łyżki majeranku,
-sól.

Przygotowanie:

Do smażenia najlepiej wykorzystać kiełbasę białą parzoną. Jeśli jednak masz surową, warto najpierw obgotować ją we wrzątku – powinno wystarczyć około 20 minut na wolnym ogniu. Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno – ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.

Biała kiełbasa pieczona

Składniki:

-1 kg białej kiełbasy,
-2 cebule,
-4 ząbki czosnku,
-1/2 szklanki oliwy,
-1/3 szklanki sosu sojowego,
-pieprz.

Przygotowanie:

Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170°C).

Chrust z białej kiełbasy

Składniki:

-4 białe kiełbasy,
-1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego,
-2-3 łyżki oleju,
-żółtko.

Przygotowanie:

Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół (jeśli się uda, to na jeszcze cieńsze paski). Na rozgrzanym oleju smaż paski kiełbasy często przewracając. Gdy będą zrumienione i zaczną się zwijać, zdejmij z patelni na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Rozmrożone ciasto francuskie potnij na paski o szerokości 2 cm, lekko skręć je spiralnie. Paskami ciasta owiń po kilka kawałków kiełbasy, tak by wyglądały jak wiązki chrustu. Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem i włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10-15 minut.

Źródło: ugotuj.to.pl

PW