arket

Staż w restauracji nagrodą dla uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych

Grudzień 3, 2018 15:32 50

W dniach 26 listopada – 2 grudnia 2018r. dwóch uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych odbywało staż w Restauracji Babinicz w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie Zdrój. Restauracja Babinicz została wyróżniona już trzykrotnie w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau; na rok 2015, 2016 oraz 2017. Trafiają do niego najlepsze restauracje wykające się kulinarną kreatywnością, nowatorskim podejściem do smaku i unikalną atmosferą.

Staż był nagrodą za udział w V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Literacka Kuchnia”, który odbył się 23 października 2018r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku. Przypominamy, że uczniowie naszej szkoły przygotowali dania na podstawie książki Clive Staples Lewis „Opowieści z Narnii”.

Maciej i Karol wykonali następujące potrawy:

- zakąskę – „Comber z sarny w pudrze ziół z „konfiturą” z jarzębiny i brzoskwini z owocami rokitnika, kurkami w pianie z palonego masła, marchewkami karmelizowanymi w miodzie oraz owsianym chipsem” ,
- deser – “Ptasie mleczko”.

Karol i Maciej, uczniowie klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych, uczyli się w tym wyjątkowym miejscu różnych metod przyrządzania dziczyzny oraz dodatków, z którymi się te dania podaje. Zgodnie stwierdzili, że poznali prawdziwą pracę w restauracji „od kuchni”, a co najważniejsze rozwinęli swoje umiejętności gastronomiczne i nabyli nowych doświadczeń.