Sezon na dynię zaczyna się! Dlaczego jest taka zdrowa?

Październik 3, 2017 19:10 15

Dynia jest bardzo zdrowym warzywem, jednak chyba wciąż nie do końca odkrytym w naszych kuchniach. Sama w sobie jest mdła, jednak po właściwym przyrządzeniu może być prawdziwym rarytasem! Warto sprawdzić i wypróbować przepisy, których nie brakuje w internecie. Dlaczego warto jeść dynię.

Dynia jest bardzo uniwersalna. Można ją jeść i na słodko i wytrawnie. W dodatku jest bardzo bogata w wartości odżywcze:

Witaminy:

Witamina C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina A , Witamina E, Witamina K

Minerały:
Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk

Jak działa na zdrowie:

Dynia może zapobiegać nowotworom – Beta-karoten – podobnie jak wszystkie karotenoidy- jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

Dynia pomaga przy nadciśnieniu i chorobach serca – Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom ciśnienia tętniczego

Przyczynia się do prawidłowego wzroku – beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu

Pestki dyni posiadają właściwości anty pasożytnicze – dzięki zawartości kukurbitacyny, substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacyny jest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią.

Nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty. Badania naukowe wykazały, że mogą one zapobiec rakowi prostaty

Przyczynia się do dbania o właściwą wagę, jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające

Zmniejsza mdłości u kobiet w ciąży

Wg. Specjalistów, im bardziej pomarańczowy miąższ tym dynia zawiera więcej witamin. W przypadku dyni hokkaido nie trzeba obierać skóry. W dodatku jest ona bardzo zdrowa! Z dyni można robić kremy, zapiekać, robić frytki, szejki – przepisów w internecie nie brakuje więc raczej trudno się nią przejeść.

www.poradnikzdrowie.pl