http://www.nasza-dieta.pl/

Samosa – czyli pyszne indyjskie pierogi

Kwiecień 3, 2018 11:55 15

Z czym ci się kojarzy kuchnia indyjska? Kurkuma, curry, kmin? Niektórzy nie przepadają za tymi przyprawami, ale w połączeniu z innymi składnikami, możemy uzyskać przepyszne danie, jakim jest samosa – czyli pierożki w chrupiącym cieście.

Samosa to trójkątne pierożki, smażone na głębokim oleju. Nadzienie jest w smaku bardzo oryginalne, bo przyprawione mało używanymi przez polaków przyprawami.

Bardzo dobre wychodzą wg receptury pasjonaty gotowania, który prowadzi swój kanał na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=gFDZ6C5cPVM

Farsz:

- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 ziarna kardamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 kolendry całej
- sól
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- imbir
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- chilli/pieprz cayenne
- 2 łyżeczki curry
- świeża kolendra
- zielony groszek

Ciasto:

- 0,5 kg mąki
- sól
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka letniej wody

Sos taki jaki lubimy.

Przygotowanie całości najlepiej obejrzeć sobie na filmiku. Nie jest to trudna potrawa, a bardzo pyszna. Jeśli zawinięcie ciasta w kształcie trójkąta będzie zbyt trudne, to warto zrobić kształt zwykłego standardowego pieroga.

Smacznego!