http://www.abiprint.pl/

SAC KAVURMA

Październik 10, 2012 09:10 55

Tureckie jedzenie jest smaczne i proste: to słoneczne smaki potraw kuchni śródziemnomorskiej przyprawione odrobiną oliwy i cytryny.

W centralnej Anatolii za wykwintne danie uchodzi sac kavurma – mięso smażone z cebulą i warzywami w płytkim woku, na ogół przy stole.

SKŁADNIKI:

30 dag miękkiej wołowinki
50 dag mięsa indyczego
30 dag mięsa z kurczaka ( tylko nie filet )
15 dag baraninki
papryka zielona turecka lub grecka
sól, pieprz, papryka czerwona biber turecki ziarnisty, olej , oregano , pomidor, łyżka pasty pomidorowej z kawałkami pomidorów
specjalna patelnia półokrągła, nadaje oryginalny smak.

PRZYGOTOWANIE:

mięso kroimy w średnią kostkę posypujemy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Potem na patelni z łyżką oleju smażymy mięsko na powolnym ogniu tak by trochę przywierało do blachy, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do smażonego mięska. Smażymy około 30-40 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę przecieru z kawałkami pomidorów i gotujemy wszystko razem około 10 minut. Pomidora kroimy w grube plastry i podsmażamy go na blasze. Kiedy mięso jest już usmażone zdejmujemy go z ognia i układamy dookoła niego podsmażone pomidory , które nadają wspaniały smak.
Naprawdę warto spróbować , dla ludzi cierpliwych . Ogólnie przepyszne.