gwiazdka

Przepis na pyszne i zdrowe babeczki

Grudzień 18, 2017 09:12 20

Kto nie lubi muffinek lub babeczek? Są pyszne, zazwyczaj wilgotne, z nadzieniem lub bez. Tym razem zaprezentujemy przepis Pani Katarzyny Gurbackiej – dietetyka. Mamy nadzieję, że skoro babeczki są fit, to możemy je jeść z czystym sumieniem o każdej porze :)

Jeśli lubisz płatki owsiane, banany, daktyle, orzechy to jest to przepis, z którego możesz śmiało skorzystać!

Składniki na 8 babeczek bananowych

2 szklanki płatków owsianych
3 dojrzałe banany
2 duże jajka
8 sztuk daktyli bez pestek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (lub innych, jakie lubicie)

Wykonanie:
Do miski włożyć daktyle, dolać odrobinę ciepłej wody, odstawić na około 5 minut, po tym czasie dokładnie zmiksować na gładką masę, dodać banany i jajka i raz jeszcze zmiksować. Dodać płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką i nakładać do foremek na babeczki.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości babeczek. Jeśli macie duże foremki, czas pieczenia będzie dłuższy o kilka minut. Najlepiej po około 15 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, babeczki są już upieczone.

Życzymy miłego relaksu przy kawie z pyszną babeczką!