https://multikino.pl/wydarzenia/maratony/enemef-noc-halloween-z-pila

Poznaliśmy najlepszych kucharzy regionu

Wrzesień 25, 2017 10:25 49

Prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau przyznał tytuły najlepszych szefów kuchni północnej Polski. Wśród nagrodzonych nie zabrakło mistrzów kuchni z Warmii i Mazur.

Uroczysta gala Gault&Millau Tour w Sopocie była ostatnią z cyklu czterech, organizowanych w różnych częściach Polski imprez, podczas których oprócz gorących dyskusji, wymiany doświadczeń i prezentacji najnowszych trendów kulinarnych, wskazano najlepszych specjalistów branży gastronomicznej. Wydarzenie zgromadziło w sopockim hotelu Sheraton ponad 150 szefów kuchni i restauratorów. Wśród licznych pokazów sztuki kulinarnej i niecodziennych doznań smakowych redakcja Gault&Millau Polska wręczyła specjalne wyróżnienia mistrzom kuchni regionu Warmii, Mazur, Pomorza, Kujaw i Podlasia.

Do grona najlepszych kucharzy podczas tegorocznej edycji dołączyła jedna osoba z Warmii i Mazur. Tytuł „Kobieta Szef” otrzymała Olga Lompa, kierująca kuchnią Pałacu i Folwarku Galiny. Młodym Talentem gali został Tomasz Grota z restauracji Tu’gether, Szefem Kuchni Tradycyjnej – Mariusz Kucharczak, restauracja Natura Rosevia Resort, Szefem Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato, a tytuł Szef Roku – Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika. Oprócz części oficjalnej, każdy z laureatów miał możliwość stworzenia dla zaproszonych gości swojego popisowego dania. Szefowa kuchni z Galin przygotowała z tej okazji wyborną pierś gęsi sous vide podaną z puree z jarmużu i portulaki, karmelizowaną pigwą oraz musem z aronii.

- Znalezienie się w tak wspaniałym gronie to wielkie wyróżnienie, ale także motywacja do dalszej pracy i doskonalenia swojego warsztatu – komentuje tytuł pani Olga. Zapytana o „przepis” na wspaniałą kuchnię odpowiada, że najważniejsze są jakość i świeżość produktów, których na Warmii nie brakuje. Olga Lompa od 2006 roku tworzy cieszącą się uznaniem kuchnię gospody w Galinach, gdzie prezentuje własne interpretacje tradycji kulinarnych regionu.

 

- Turystyka kulinarna jest bardzo istotnym elementem promocji Warmii i Mazur – przyznaje Justyna Szostek, Dyrektor Warmińsko-Mazurskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. Jak dodaje – Nasi goście poszukują coraz częściej potraw serwowanych na bazie lokalnych produktów. , które na pewno można odnaleźć w kuchni przygotowywanej przez Szefową Kuchni – Panią Olgę Lompę-  w Gospodzie w Galinach. Otrzymane wyróżnienia i nagrody – takie jak miano Kobieta Szef Kuchni Polski północnej Gault&Millau są dla naszego regionu ogromnym potwierdzeniem atrakcyjności zarówno na arenie Polski jak i zagranicy.

Zapoczątkowany ponad 50 lat temu przez dwóch paryskich krytyków kulinarnych cykl stał się obecnie jednym z najważniejszych wydawnictw gastronomicznych prezentując lokale z kilkunastu krajów świata. Pierwsza polska edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau ukazała się w 2015 roku i szybko znalazła wielu wielbicieli wśród rodzimych smakoszy. Autorzy publikacji każdego roku całkowicie anonimowo odwiedzają ponad tysiąc miejsc aby wybrać te wyróżniające się smakiem, kreatywnością, dbałością o składniki i tradycje kulinarne. Misją wydawnictwa jest ciągłe rozwijanie kultury kulinarnej wśród kucharzy, a także świadomości polskich konsumentów. Najnowsze wydanie Żółtego Przewodnika pojawi się na półkach w grudniu.

Łukasz Sawaniewski