weksel

Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Cytrynowym

Listopad 2, 2012 09:09 13

Robisz kwaśna minę na samą myśl o soku z cytryny ? Nie potrzebnie z polędwiczkami z kurczaka na pewno zjesz smacznie a po zjedzeniu wśród gości nie znajdziesz nikogo z kwaśną miną .
SKŁADNIKI :

600g piersi z kurczaka
4 żółtka jaj
½ szklanki mąki kukurydzianej (75g)
1 l oleju roślinnego do smażenia w głębokim tłuszczu
1/3 szklanki wody (80ml)
2 łyżki dymki, drobno pokrojonej
1 łyżka brązowego cukru
¼ szklanki soku z cytryny (60ml)
1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
1 łyżka – jasny sos sojowy
½ szklanki bulionu drobiowego (125ml)
1 cytryna pokrojona w ćwiartki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

W garnku umieść cukier brązowy, starty imbir, sos sojowy, sok z cytryny oraz bulion drobiowy. Całość podgrzej na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do momentu kiedy sos zgęstnieje.
Do miski wlewamy wodę oraz 4 żółtka dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy do czasu powstania gęstej masy. Następnie wrzucamy kawałki kurczaka tak, aby wymieszały się w przygotowanej masie. Kurczaka odstawiamy na 10 minut.

Obtoczonego kurczaka wyjmujemy z miski czekając, aż reszta masy spłynie.
Następnie na patelni wok rozgrzewamy dużą ilość oleju-smażymy kurczaka na głębokim oleju. Gdy kurczak uzyska złoto brązowy kolor, odsączamy go na kuchennym papierowym ręczniku. Po chwili polędwiczki można podawać polane sosem cytrynowym oraz posypane cebulą dymką.