luka finance

Panierowane polędwiczki wieprzowe

Wrzesień 30, 2013 06:02 04

Przepis na wieprzowe polędwiczki wbrew pozorom jest bardzo praktyczny – nada się bowiem nie tylko na sobotni rodzinny obiad, ale też na bardziej eleganckie okazje np. przyjęcia. Wyglądają i smakują bardzo efektownie, a jednocześnie stanowią miłą odmianę po tradycyjnym kurczaku.

Składniki:

-1 Polędwiczka wieprzowa,

-0,5 łyżeczki papryki słodkiej,

-0,5 łyżeczki soli,

-0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,

-3 łyżki mleka,

-Mąka krupczatka,

-Jajko,

-Bułka tarta,

-Sezam.

Przygotowanie:

Polędwiczkę umyć, oczyścić, pokroić w 1,5 centymetrowe plastry i lekko rozbić. Paprykę, sól i pieprz wymieszać – natrzeć kotleciki i włożyć do lodówki na 30 minut.

Mleko wymieszać z jajkiem, bułkę tartą z sezamem, polędwiczki panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z ziemniakami i surówką.

Tak przygotowane kotlety są bardzo delikatne i soczyste, warto wiec od czasu do czasu zastąpić nimi obiadowego schabowego.

Źródło: wielkiezarcie.pl

PW