Pancakes – co to takiego?

Kwiecień 10, 2013 07:30 17

Brzmi egzotycznie, bo nazwa pochodzi z języka angielskiego, ale znaczy tyle samo co… naleśniki. Prawie tyle samo, bo pancakes to specyficzne amerykańskie danie, które od naszych, polskich naleśników znacznie się różni. Czym?
W Stanach jest to popularny sposób na idealne śniadanie, zarówno dla dużych, jak i małych smakoszy. Najbardziej znana wersja to ta z dodatkiem syropu klonowego, który jednak w Polsce jest produktem słabo dostępnym, a jeśli już uda nam się go odnaleźć – trzeba będzie za niego sporo zapłacić. Dlatego też warto użyć wyobraźni i wypróbować różnych kombinacji z dodatkami, zanim jednak zaczniemy eksperymentować, poznajmy podstawowy przepis na ciasto.

Składniki:

- szklanka mąki pszennej,
-2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-1 jajko,
- szklanka mleka,
-2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Najpierw należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Osobno roztrzepać jajko z dodatkiem cukru. Do tego dorzucić mleko i olej i dalej trzepać, do uzyskania piany.
Teraz zmieszać suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być gęstsza niż przy zwykłym cieście naleśnikowym. Do mieszania nie zaleca się używania miksera.
Smażymy je na małej patelni, z niewielką ilością oleju, do momentu gdy na cieście pojawią się bąbelki – wtedy trzeba przerzucić pancakes na drugą stronę i czekać aż obie uzyskają brązowy kolor.
I gotowe. Myślę, ze pomysł przyda się na niejedno niedzielne, i nie tylko, śniadanie. Smacznego

PW