http://www.bogatyelblag.pl/dom-pogodnego-seniora-remi-juz-otwarty-trwa-nabor-na-wolne-miejsca,94672.html

Na podwieczorek – pieczone jabłka

Luty 2, 2013 08:32 08

Kolejne pyszne , aromatyczne wspomnienie z dzieciństwa. Cały dom pachniał miodem i cynamonem , gdy Mamy robiły ten zdrowy deser. Może znowu przypomnimy sobie smak pieczonych jabłek wzbogaconych o dowolne nadzienie. Z tym przepisem również nie zaskoczą nas niezapowiedziani goście, szczególnie gdy przyjdą dziećmi.

Sprawa jest bardzo prosta . Bierzemy z koszyka kwaskowate jabłka . Odcinamy czubek , wydrążamy delikatnie łyżeczką środek ( nie do końca , aby nadzienie nie wypłynęło ) . Do środka wkładamy po łyżeczce masła , szczypcie cynamonu i … dalej to co nam fantazja podpowie lub zawartość naszej lodówki.
Nadzieniem jabłek może być np. :

- domowy dżem z dodatkiem rodzynek lub żurawiny
- bakaliowa mieszanka ( orzechy, płatki migdałowe , rodzynki uprażone w miodzie )
- płatki owsiane z rodzynkami wcześniej namoczone w wodzie z miodem
- ubita piana z białek z wiórkami kokosowymi

Napełnione farszem jabłka kładziemy na wysmarowanej olejem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 minut. Podajemy je na gorąco same lub z dodatkiem lodów.
Smacznego podwieczorku

Kama