sajkowski

Mazurek makowy

Marzec 20, 2013 07:09 44

Mazurek to ciasto obowiązkowe na Wielkanocnym stole. Nie każdy niestety umie go przygotować i korzysta zazwyczaj z gotowych wypieków. Oczywiście jest to sposób szybki, prosty, niespecjalnie jednak tani i mało tradycyjny. Aby ułatwić Wam życie, już przed świętami podajemy przepis na mazurek, zarówno smakiem jak i wyglądem, na pewno zachwyci Twoich bliskich. Pamiętaj jednak, że mazurek wcale nie jest łatwą sprawą i trzeba na niego poświecić trochę czasu, co z pewnością się opłaci!

Mazurek makowy

Ciasto: 85g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko

Masa makowa: 200g maku 100g cukru 2 jajka 1 białko 60g masła 1 czubata łyżka kaszy manny kilka kropli aromatu migdałowego

Dekoracja: 200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 30g stopionego masła 25ml rumu 1 szklanka posiekanych bakalii (daktyle, suszone morele, rodzynki) 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Odstawić na 2 godziny.
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Cały czas ucierając dodać masło i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia, blachę i wyrównać powierzchnię. Piec 15 minut w temp. 180°C.

Mak odsączyć i zemleć dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Utrzeć żółtka z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Zmielony mak wymieszać z utartymi żółtkami, stopionym masłem, kaszą manną i ubitą pianą. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, rumem i stopionym masłem na białą masę. Rozsmarować cienką warstwę na przestudzonym cieście. Posypać posiekanymi bakaliami. Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego i udekorować fantazyjnie mazurek.

PW