http://inkubatorbraniewo.pl/news/84/ogloszenie-o-naborze-do-projektu-%E2%80%9Eparasol-na-start-indywidualny-program-inkubacji-%E2%80%93-etap-ii%E2%80%9D-2020.html

Makaron po chińsku

Październik 5, 2012 08:45 52

Idealny smak orientu w domowym zaciszu przy makaronie po chińsku.

SKŁADNIKI :

500g wieprzowiny

200 g – makaron ryżowy

1 czerwona papryka

1 duży por

10g – Grzyby Mun

2 łyżki – Sos Sojowy

1 łyżka – Ocet Ryżowy

100g – Pędy Bambusa

Imbir, czosnek, sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, gdy będą miękkie odcedzamy.

W międzyczasie, gdy grzyby się moczą, łączymy składniki marynaty: wsypujemy 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli ,łyżeczkę pieprzu, wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.

Mięso kroimy w cienkie plasterki, smarujemy je marynatą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Makaron ryżowy zalewamy zimną wodą na około 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy go do gotującej się wody. Po szybkim zagotowaniu wyłączamy ogień, a garnek przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy makaron napęcznieje, odcedzamy go.

Pora, paprykę kroimy na słupki. Wcześniej odsączone grzyby mun, kroimy na paseczki.

Na rozgrzanej patelni wrzucamy : czosnek, por, paprykę, grzyby mun, pędy bambusa, starty imbir. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy około 5 minut.

Na podsmażone warzywa wrzucamy mięso wraz z marynatą. Smażymy ciągle mieszając.

Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy makaron ryżowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut.

Na koniec skrapiamy sosem sojowym oraz octem ryżowym. Posypujemy kolendrą i białym sezamem. Chiński makaron gotowy! Smacznego!