weksel

Kurczak po kalifornijsku

Październik 6, 2012 08:32 59

Potrawa ta jest niezwykle prosta do przyrządzenia a zarazem lekko wykwintna.

Zapomnij o zwykłych kotletach z piersi zrób razem z nami kurczaka po kalifornijsku.

SKŁADNIKI:

* 1 puszka ananasa

* 2 całe piersi z kurczaka

* sól, pieprz

* mała puszka kiełków soi

* łyżka masła

* 2-3 ząbki czosnku (rozgnieść)

* 1/4-1/2 łyżki tymianku

* 2-3 łyżki białego wytrawnego wina

* 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:

Na początku odsącz kawałki ananasa, zachowując sok. W miseczce pomieszaj rozgnieciony czosnek z tymiankiem, następnie pokrój piersi na mniejsze kawałki. Przypraw solą i pieprzem do smaku następnie mieszanką z miseczki (czosnek, tymianek). Przygotuj patelnię, a na niej rozgrzej masło, na którym trzeba podsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Do podsmażonego kurczaka dodaj sok z ananasa, wino i duś ok 5-10 min. Wymieszać mąkę z odrobiną wody i zagęść sos. Na koniec dodaj ananasa i kiełki, zagotuj i potrawa gotowa. Podajemy z ryżem.. Życzymy smacznego !