http://www.hotelgiuliana.com

Kto ugotuje najpyszniejszą potrawę z ryby, raka i ślimaka? Już w piątek konkurs a’la MasterChef. Gościem specjalnym będzie Kevin Aiston!

Kwiecień 4, 2019 10:34 37

Już 5 kwietnia odbędzie się regionalny konkurs kulinarny „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”. Wydarzenie swoją obecnością zaszczyci znany z programu rozrywkowego „Europa da się lubić” Kevin Aiston. Kto wygra – kucharze z Pasłęka, Braniewa, Elbląga czy innej miejscowości naszego regionu? Najbardziej uzdolnieni kulinarnie uczniowie regionalnych szkół przygotują przepyszne potrawy i zawalczą w konkursie o atrakcyjne nagrody!

Regionalny konkurs kulinarny, znane osobistości, wymagające jury, media, duże nagrody, a na kulinarnym nietuzinkowe przysmaki, ryby, raki i ślimaki.

Konkurs ma pokazać tradycyjną kuchnię Warmii i Mazur w nowej odsłonie, stąd nazwa konkursu „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”. Mało kto wie, że na stołach królów polskich, biskupów warmińskich w dawnych czasach królowały właśnie np. ślimaki. Z racji olbrzymiej ilości jezior ryby i raki były lokalną specjalnością.

baner 2

W dobie zmian kulinarnych i popularnych fast-foodów, mieszkańcy naszego regionu zapomnieli o swoich tradycjach. Warto je odbudować, w czym z całą pewnością pomoże konkurs organizowany już w najbliższy piątek 5 kwietnia.

Gościem specjalnym wydarzenia jest słynny Kevin J. Aiston! Kucharz ustanowił aktualny Światowy Rekord Guinnessa za ugotowanie największego w świecie ruskiego pieroga o wadze 103,9 kg i za największą Ilość zupy dyniowej (300 litrów)! Prezenter telewizyjny i radiowy, osobowość telewizyjna, wystąpił między innymi w talk-show „Europa da się lubić”. W 2002 roku wygrał casting do programu, w którym występował do końca jego emisji i któremu zawdzięcza swoją popularność.

Goście w Jury też będą wyjątkowi!

Oczywiście, nic nie odbyłoby się bez hojności wspaniałych partnerów i sponsorów. Na spotkaniu poznamy ich bliżej. Będzie live cooking, czyli gotowanie na żywo. Każdy spróbuje! Zawodowi szefowie kuchni, przygotują dania, które na pewno Was zaskoczą!
Co najważniejsze, będziecie mogli kibicować swoim drużynom w czasie rzeczywistym. Muszą poczuć Wasze wsparcie. Zespoły samodzielnie przygotują potrawę dania zasadniczego zgodnie z podanym tematem, czyli z ryby, raka i ślimaka.

Program konkursu „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”:

7.30-9.00 Przyjazd, rejestracja drużyn i rozstawienie stoisk sponsorów i partnerów konkursu

9.00 Przywitanie gości i Jury
• losowanie stanowisk i tur dla poszczególnych drużyn konkursowych
• przypomnienie regulaminu
• wydanie produktów do konkursu
• rozstawienie stoisk sponsorów
• poczęstunek dla drużyn, opiekunów i JURY w sali nr 1

9.30 – Uroczyste rozpoczęcie konkursu
• powitanie przez Dyrektora. Starostę i P. Skalmowskiego

10.00-12.00 Rozpoczęcie I tury konkursu
• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
• obrady Jury, ocena dań

12.30 -14.30 Rozpoczęcie II tury konkursu
• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
• obrady Jury, ocena dań

IMPREZY TOWARZYSZĄCE:

10.30 – 11.00 Prelekcja Ślimaka Kulinarna Podróż
• Grzegorz Skalmowski – Bistro Ślimaka

11.00 -11.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• Elbląski Klub Szefów Kuchni oraz firma ElQuchnia
.- Szymon Słomkowski – kucharz „Restauracja Studnia Smaków”
- Remigiusz Jasiński – firma „ElQuchnia”
- Cezary Ambrożko – „Restauracja Strzecha”

11.45 – 12.15 Prelekcja: Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego i jego historia
• Sławomir Dylewski

12.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• Euro Toques Polska oraz Gastro Iwona Grudzień
- Robert Zochowski
- Katarzyna Stasiewicz
- Chea Chanthou – kuchnia Kambodży

13.00 – Prelekcja: Menedżer gastronomii – zawód, a może jednak pasja?
• Małgorzata Katarzyna Stach

13.30 – 14.00 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• Chef Kevin Aiston słynne „Ślimotto”

14.30-15.30 Wyłonienie zwycięzców 1,2 i 3 miejsca i nagrody Jury VIP rozdanie nagród
• zakończenie konkursu