http://luka-finance.pl/

Kilka pomysłów na szaszłyki z grilla

Maj 5, 2018 16:17 38

Szaszłyki…kto ich nie lubi. Są przepyszne, jeśli je tylko dobrze przygotujemy, a jako dodatek do mięsa można dodać ulubione warzywa, a nawet owoce. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów.

Na blogu beszamel.se znaleźliśmy radę, że dobrze, aby mięso nie było chude, jak np. te z kurczaka. Lepiej kupić mięso z udźca indyka, łopatkę wieprzową, ewentualnie zgodnie z tradycyjnym przepisem baraninę lub jagnięcinę.

Aby mięso było soczyste i kruche musi być zamarynowane dzień wcześniej. Z czego powinna składać się marynata?

Musi mieć w sobie przyprawy, które lubimy jak np. zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, przyprawa do grilla, czosnek i obowiązkowo sól i pieprz. Aby mięso skruszało, w marynacie powinien się znaleźć kwas, np. sok z cytryny oraz alkohol – wino, wódka, piwo.

Mięso pokrojone na małe kawałki mieszamy z marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

Szaszłyk z kurczakiem i ananasem:

- mięso
-papryka (można pomieszać żółtą i czerwoną)
- cukinia
- ananas
- cebula

Mięso przygotowujemy w marynacie dzień wcześniej, resztę składników w dzień grillowania. Składniki nadziewamy po kolei. Warzywa można posmarować pędzelkiem marynatą z mięsa, będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli mięsem będzie kurczak, a owocem ananas to do marynaty warto dodać curry.

Szaszłyki na ostro:

- 2 piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
- 4 papryczki jalapenio (papryczki można zastąpić np. cukinią)
- 8 pasków cienko krojonego boczku
- przyprawa do grilla
- wykałaczki

Pierś kurczaka kroimy na paski i doprawiamy przyprawą do grilla, każdą papryczkę przekrawamy na pół i czyścimy. Do takich paprykowych łodeczek wkładamy pierś kurczaka i całość zawijamy w boczek. Przekłuwamy wykałaczką i rozkładamy na grillu.

Przepis z ugotuj.to

Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków:

- młode ziemniaki
- łosoś
- cukinia (tasiemki)

Ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na kawałki. Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. Cukinię obierać obieraczką do warzyw z każdej strony do czasu aż powstające paseczki będą jeszcze miały skórkę. Środek cukinii wykorzystać do innej potrawy. Przygotować szaszłyki nadziewając kawałki łososia oraz ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z cukinii. Cukinią oplatać łososia.

Przepis z kwestiasmaku.com

Szaszłyki z mięsem, papryką, pieczarkami i serem halloumi

- zamarynowane mięso
- papryka
- ser halloumi (wolno się topi)
- pieczarki (można zakupić mini i nadziewać całe)

Smacznego!