gwiazdka

Kilka pomysłów na cukinię

Kwiecień 17, 2018 14:46 35

Cukinia, choć sama w sobie jest mdłym warzywem, to po odpowiednim przyprawieniu staje się przepyszna. Jest zdrowa , delikatna w smaku i wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Jej dodatkową zaletą jest niskokaloryczność ( zaledwie 15 kalorii w 100g ) , bogactwo w witaminy z grupy B, witaminę C , beta karoten , sód , potas, wapń. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na procesy trawienne . Możemy ją jeść na surowo , piec, obtaczać w cieście ,smażyć. Podajemy kilka propozycji na jej smaczne przygotowanie.

Cukinia faszerowana:

- cukinie (najlepiej średniej wielkości, by były soczyste i twarde) 1 szt/os.
- mięso mielone
- cebula
- marchewka
- pomidor
- ser (pleśniowy, mozarella lub zwykły żółty)
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do grilla

Najpierw rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę, dodajemy starkowaną marchewkę, chwilę smażymy i dokładamy mięso. Wszystko razem przyprawiamy i dusimy kilka minut.

W międzyczasieprzekrajamy cukinie, wydrążamy środek np. łyżeczką i wkładamy do środka przygotowany na patelni farsz.

Cukinie wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Wyjmujemy je i na wierzch kładziemy pokrojonego pomidora i ser. Zapiekamy jeszcze kilka minut na a’ldente (trzeba pilnować żeby cukinia nie była ani za twarda ani za miękka. Można ją nakłuwać np. widelcem)

Frytki z cukinii:

3 małe cukinie
1 szklanka mąki
3/4 szklanki bułki tartej
2-3 jajka
sól, pieprz, papryka słodka, chilli,
zioła prowansalskie,
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy

Cukinię myjemy i kroimy w słupki na długość około 7 cm. Jajka wbijamy na talerz i roztrzepujemy za pomocą widelca, dodajemy sól, pieprz, chilli oraz zioła prowansalskie. Na inny talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi mąkę. Kawałki cukinii obtaczamy w mące, otrzepując jej nadmiar, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Frytki z cukinii układamy na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15-20 minut, aż panierka będzie złocista. Podczas pieczenia frytki kilka razy mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki i skrapiamy oliwą. Bardzo dobrze komponują się z ulubionym dressingiem.

* Przepis z gotujzprezesem.pl

Spaghetti z cukinii:

- kilka soczystych cukinii
- oliwa z oliwek
- parmezan

sos:

Do wyboru mamy kilka różnych sosów, możemy zrobić własnoręcznie pesto z awokado lub kupić gotowe pesto z bazylii lub suszonych pomidorów. Jeżeli chcemy sami zrobić pesto to potrzebne nam będą:

- dojrzałe awokado
- garść orzechów nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- 1-2 łyżek soku z cytryny
- łyżeczka miodu

Orzechy prażymy na patelni i wsypujemy do kielicha miksera, dodajemy awokado, czosnek, sok z cytryny i miód. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie paski, przypominające makaron (można zakupić specjalną maszynkę). Smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. A’ldente zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerze. Na wierzch posypujemy parmezanem, kładziemy pesto i posypujemy pokrojoną bazylią.

Życzymy smacznego!