Jak ucztowano w średniowiecznym Elblągu?

Sierpień 9, 2017 16:09 08

Już jutro (czwartek 10 sierpnia, godz. 11.00) odbędzie się kolejne spotkanie w ramach cyklu „Lato pełne smaków”. O ucztach w średniowiecznym Elblągu opowie dr Grażyna Nawrolska. Zapraszamy na biblioteczny dziedziniec. Wstęp wolny.

W ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” odbywają się spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których przypominamy dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Są to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów. Letni cykl „Lato pełne smaków” jest kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” – cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań dla seniorów poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016. Podczas najbliższego spotkania dr Grażyna Nawrolska – archeolog, popularyzatorka historii naszego miasta i autorka publikacji poświęconych przeszłości Elbląga, opowie o tym, jak ucztowano w średniowiecznym Elblągu. Zapraszamy na biblioteczny dziedziniec (w razie niepogody do sali „U św. Ducha”).

Program kolejnych spotkań dostępny jest na stronie internetowej Biblioteki Elbląskiej.

Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów.

Zrealizowano przy współudziale finansowym samorządu Miasta Elbląg.