weksel

„Jak dobrze wykorzystać żywność?” konkurs Zespołu Szkół Gospodarczych i Banku Żywności w Elblągu

Marzec 29, 2019 13:56 39

W dniu 26 marca już po raz kolejny odbył się konkurs kulinarny zorganizowany w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu we współpracy z Bankiem Żywności pod hasłem „Jak dobrze wykorzystać żywność?”. Głównym surowcem, który mieli wykorzystać uczestnicy było jajo. W jury konkursu zasiedli: Teresa Bocheńska – prezes Banku Żywności w Elblągu, Maria Dobosz – dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, Aleksandra Damentko i Marta Czapnik – przedstawicielki Federacji Banków Żywności w Polsce, Aleksandra Piankowska-Flizik – przedstawiciel Banku Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu.

Uczestnicy zaskoczyli jury swoimi pomysłami i kreatywnością wykorzystując jajo do przygotowania następujących potraw konkursowych:

baner 750

-Agata Zyra – Jaja po szkocku
- Agnieszka Byczyńska- Jajko – misz masz
- Mateusz Ciosek – Perduty holenderskie w buraczanym towarzystwie
-Joanna Kempińska – Torcik z kremem tiramisu, musem malinowo – miętowym i delikatnym kremem lemon curd
-Paweł Dynowiec – Smażone jajka faszerowane
-Krzysztof Zielke – Wielkanocny pasztet jajeczny
-Maciej Kisłowski – Naleśniki jajeczne
-Paulina Antoniewicz – Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem
-Maciej Zalewski – Mus czekoladowy z maślanym ciastkiem, powidłami śliwkowymi i bezą włoską
-Karol Pawłowski – Baba wielkanocna w dwóch odsłonach
-Wiktoria Literska- świąteczny torcik Wiktorii
-Aleksandra Grigorian – Jaja zapiekane po wiejsku z sosem ćwikłowym
-Nikola Adamowska- Czekoladowe marzenie
-Szymon Korzec – Kotleciki z jaj

Jury nie miało łatwego zadania, by wybrać najlepszą potrawę, a po burzliwych obradach na podium stanęli:
I miejsce Maciej Zalewski
II miejsce Paulina Antoniewicz
III miejsce Nikola Adamowska.
Dodatkowo wyróżniono: Agnieszkę Byczyńską, Aleksandrę Grigorian i Wiktorię Literską.

Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w następnej edycji.

Organizatorzy:

Barbara Bukowska i Marzena Szczech (ZSG)

Bank Żywności