gwiazdka

Czy jadłeś już topinambur? Jest bardzo zdrowy!

Luty 9, 2018 09:31 07

Co ciekawe topinambur jest korzeniem słonecznika, bulwą. Ma niedoceniane walory zdrowotne – jest pomocny w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii, oraz utrzymaniu właściwej mikroflory jelit.

Właściwości lecznicze topinambura:
Wartości odżywcze bulw topinambura są godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków.
Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.

Badania radiestezyjne wykazały bardzo wysoki poziom bioenergii, wyższy niż czosnku. Bulwy zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C, i E. Warto więc wprowadzić tę roślinę do naszego menu. Pomocna może być także w leczeniu prostaty, jak i wielu innych chorób, chociażby chorób płucnych.

Wyglądem przypomina imbir, a smakiem? Można powiedzieć, że smak jest neutralny, podobny do ziemniaka, ale jednak nieco inny. Topinambur można gotować, dusić, piec i smażyć. Jest dobrym składnikiem np. sałatek:

Propozycja:

- ugotowany al dente topinambur, można dodać również np. batata lub zwykłego ziemniaka
- orzechy włoskie,
- suszona żurawina,
- cienko pokrojona cebulka,
- śledź najlepiej z oleju
- majonez (może być wymieszany z jogurtem)

W internecie znajdziemy mnóstwo najróżniejszych przepisów. Można nim zastąpić ziemniaki, ryż, dodać do bardzo wielu potraw.

Gdzie go kupić?

Jeszcze do niedawna topinambur był bardzo trudno dostępny, jednak teraz znajdziemy go nawet w Biedronce, Lidlu i w wielu warzywniakach.