Czy ciasto może być zdrowe a przy tym smaczne?

Listopad 22, 2017 17:08 11

Niektórych na myśl o zdrowym cieście aż wzdryga. Uważają, że to, co słodkie i smaczne nie może być zdrowe, bo przecież jest kaloryczne, słodkie i tuczące. Jednak możemy śmiało polecić przepis na ciasto, które z czystym sumieniem można jeść nawet po północy i to z wielkim smakiem!

Jeśli lubisz brownie, to jest to coś dla ciebie, mianowicie ciasto fasolowe. Oprócz tego, że jest mało kaloryczne, to jeszcze zdrowe i smaczne. Dopóki nie powiesz, nikt nie zgadnie, z czego jest zrobione!

Przykładowy sprawdzony przepis:

Ciasto:

2 puszki fasoli czerwonej

4 łyżki kakao

3 ksylitolu, miodu lub brązowego cukru (nie wiem, jak smakowo sprawdzają się inne słodziki, robiłam tylko z ksylitolem)

3 jajka – w wersji wegańskiej 1 zblendowany banan lub duże starte jabłko

Opcjonalnie 3 łyżki masła orzechowego

Opcjonalnie 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej, może być też dowolna mąka z glutenem lub bez

Można dodać łyżeczkę sody, by lekko spulchnić ciasto

Polewa i wierzch:

konfitura śliwkowa/ czekolada gorzka

1 czubata łyżka oleju kokosowego

2 łyżki kakao

ksylitol, brązowy cukier lub miód

Fasolę blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy jajka, cukier, masło orzechowe, kakao, mąkę i wszystko razem blendujemy. Gotową masę wykładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

Następnie wykonujemy polewę, podgrzewamy w rondelku olej kokosowy z miodem, dodajemy kakao/gorzką czekoladę/ konfiturę śliwkową i mieszamy aż powstanie gładka masa. Smarujemy ciepłą polewą ciasto. Smacznego!

Wartości odżywcze:

Jeden kawałek zawiera ok.100 g, zawiera ok. 150 kcal, białko: 4,8g, węglowodany: 27 g w tym cukry:4,33g, tłuszcz:2,3g