https://multikino.pl/wydarzenia/dzieci/poranki-strazak-sam-uwaga-kosmici

Czerwone mięso – lepiej jeść niezbyt często

Październik 16, 2012 09:53 13

Wielu z nas je uwielbia, zwłaszcza przetworzone czerwone mięso,które jest stałym składnikiem hamburgera czy hot-doga. Specjaliści jednak ostrzegają – ma to swoje konsekwencje zdrowotne.


Częste jedzenie tego mięsa skraca życie

Naukowcy z Uniwersytetu Harvard przeprowadzili badania, które dowodzą o tym iż jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca i nowotworów. Co gorsze u ludzi młodych może doprowadzić nawet do skrócenia życia.
Eksperyment został przeprowadzony na dość sporej grupie, stąd spore prawdopodobieństwo takiego stanu rzeczy.
Udział wzięło 38 tysięcy mężczyzn, którzy byli obserwowani przez 22 lata oraz 84 tysiące kobiet pod obserwacją 22 lat.
Ci którzy prawie codziennie jedli czerwone nieprzetworzone mięso mieli o blisko 13 % większe ryzyko zgonu niż ci którzy tego rodzaju mięsa nie jadali. Czerwone mięso przetworzone zwiększało ryzyko występienia zgonu o 20 % !
Wszystko to może być powodem iż mięso czerwone zawiera tłuszcze nasycone, azotyny i niektóre składniki kancerogenn odpowiedzialne za występowanie wielu śmiertelnych chorób.

Opr. AG