http://www.bogatyelblag.pl/dom-pogodnego-seniora-remi-juz-otwarty-trwa-nabor-na-wolne-miejsca,94672.html

Czekolada nie tylko w tabliczce

Kwiecień 12, 2019 08:41 23

Od lat znane są jej niesamowite właściwości takie jak pobudzanie czy skuteczne poprawianie humoru. Najbardziej znana jest oczywiście pod postacią tabliczki, w kostkach. Nie wiadomo, czy można „znudzić się” czekoladą, ale zawsze warto podjąć próby uatrakcyjnienia posiłków z nią związanych.

Czekoladowe ciasto to wypiek oklepany, ale mimo wszystko nie można mu odmówić najważniejszego, mianowicie smaku. Jednak dla poszukiwaczy nowych czekoladowych zjawisk mamy kilka propozycji, które sprawią, że spojrzymy na nią z zupełnie innej perspektywy.

Gruszki w czekoladzie

Składniki:

- gruszki z kompotu lub świeże
- lody waniliowe
- 180g gorzkiej czekolady
- pół szklanki wody
- łyżka stołowa ciemnego rumu
- łyżeczka brandy
- płatki migdałów (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Zalać połamaną czekoladę wodą. Rozpuścić na łaźni/parze wodnej, mieszając przy tym. Zdjąć z ognia, dodać rum oraz brandy, wymieszać. Jeżeli gruszki są świeże, należy je gotować przez 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym. Połówki gruszek ułożyć na lodach waniliowych, zalać gorącym sosem czekoladowym, można dodatkowo przybrać płatkami migdałów.

Jak mus to mus

Składniki:

-1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
-4 jajka
-1/2 szklanki śmietany kremówki
-3/4 łyżki żelatyny

Do przybrania: listki mięty lub melisy

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w śmietanie, a następnie, przez podgrzewanie rozpuścić i odstawić, by ostygła do temperatury pokojowej. Całe tabliczki czekolady (po połówce zostawić) roztopić w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej, dodać po 2 żółtka i wymieszać. Połowę śmietany dodać do czekolady białej, a połowę do gorzkiej. Białka ubić na sztywną pianę, podzielić na dwie porcje i każdą ostrożnie wymieszać z czekoladami. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie łyżką formować kule i układać na talerzu. Pozostałą czekoladę roztopić w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej i polać nią deser. Przybrać listkami mięty lub melisy.

Tym właśnie sposobem uzyskaliśmy dwa przepyszne oraz nowatorskie desery z użyciem tradycyjnej tabliczki czekolady. Czy ktoś zrobił się nagle głodny? Nie dziwie się i jednocześnie zapraszam na wycieczkę do sklepu w celu zaopatrzenia się poi zapasy czekolady, z której wedle upodobań możemy wyczarować zaskakujący podwieczorek lub dodatek do kawy.