gwiazdka

Co można zrobić z najtańszego owocu w tym sezonie?

Sierpień 12, 2018 10:33 52

W niektórych sklepach kosztuje już nawet 0,99 zł//kg ma pyszny, soczysty, czerwony miąższ. Wiadomo, że chodzi o arbuza. To bardzo tani i popularny owoc o tej porze roku. Właśnie teraz jest najbardziej słodki, aromatyczny i soczyście chrupiący. Zazwyczaj kroimy go i wykładamy na talerz, ale z arbuza można zrobić o wiele więcej!

Pyszny drink arbuzowy:

- mały schłodzony arbuz
- sprite
- rum
- sok z limonki
-słomki

Odkrawamy czubek arbuza i wykrajamy miąższ. Miąższ blendujemy w pojemniku z rumem i sokiem z limonki. Do miąższy dolewamy sprite, mieszamy i całość przelewamy do wnętrza arbuza. W arbuzowej „przykrywce” którą odcieliśmy na początku, na obrzeżach wykrawamy otwory w kształcie np. trójkata, przez które włożymy słomki. Smacznego!

Lody arbuzowe:

-Arbuz
-Mleko
- Miód

Arbuz blendujemy razem z mlekiem i miodem. Mus arbuzowy przelewamy najlepiej do specjalnych foremek i zamrażamy.

Arbuz zatopiony w czekoladzie:

- czekolada
- orzechy
- arbuz

Arbuza kroimy w trójkąciki i odkrawamy skórę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy rozkruszone orzechy. Maczamy czubki arbuza w czekoladzie i kładziemy na talerz. Arbuza warto wcześniej zmrozić, żeby czekolada szybko zastygła.