insta

Chłodnik

Sierpień 18, 2012 15:00 13

Zdrowy , pełen chrupiących warzyw , pachnący ziołami chłodnik. Nic lepszego na obiad w upalny dzień. Spróbujcie.

Składniki :

1 l maślanki lub kefiru

1 pęczek botwinki

1 pęczek rzodkiewek

3 ogórki gruntowe

szczypiorek , koperek ,

sól , pieprz, odrobina cukru

Drobno pokrojoną w kostkę botwinkę udusić w garnku z małą ilością wody ( ok. 15 minut ). Ogórki i rzodkiewkę pokroić w plastry. Zioła drobno posiekać. Do dużej miski wlać ugotowaną i przestudzoną botwinkę , posiekane warzywa i zioła. Zalać kefirem. Doprawić solą , pieprzem i odrobiną cukru. Chłodnik schładzamy ok. 3 godzin aby smaki się przegryzły. Wzbogacić go możemy ugotowanym na twardo jajkiem.

Inną wersją jest chłodnik ogórkowy. Z warzyw pozostają tylko ogórki . Które ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy powstałą wodę i zalewamy maślanką doprawiając koprem , solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Obowiązkowo schładzamy potrawę .