http://inkubatorbraniewo.pl/news/84/ogloszenie-o-naborze-do-projektu-%E2%80%9Eparasol-na-start-indywidualny-program-inkubacji-%E2%80%93-etap-ii%E2%80%9D-2020.html

Chińska Surówka z Białej Kapusty

Październik 28, 2012 14:24 23

Przepis nadesłany przez Panią Grażynkę jako idealne uzupełnienie niedzielnego obiadu.

Stosuję je zawszę i całej rodzinie zawsze smakuje.

SKŁADNIKI :

1 biała kapusta, poszatkowana

2 marchewki, grubo potarte

1 szklanka – ocet ryżowy (250 ml)

1 szklanka cukru (200g)

1/2 szklanki oleju roślinnego (120ml)

4 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Do rondla wlewamy szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju, szklankę cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się składników.

W dużym garnku mieszamy białą poszatkowaną kapustę, marchewki zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.

Wymieszaną surówkę zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie surówka jest gotowa.