luka vision

Polska

Ciasto crumble

Ciasto  crumble

Przepis jest bardzo prosty  a ciasto aromatyczne i smaczne.  Piec je można przez cały rok . W sezonie z wiśniami i śliwkami a  potem zastępujemy je jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Z  tym przepisem goście nas nie zaskoczą.

Listopad 4, 2012 09:07

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotek czas nastał . Kruchuteńka i błyskawiczna .Do podania na ciepło i zimno .Dla mnie idealna . Przepis królujący w rodzinie od lat . Może i u Was się przyjmie.

Październik 14, 2012 08:54

Szarlotka

Szarlotka

Mamy weekend…i początek jesieni . Przywitajmy ją długim spacerem a na deser ( by nie tracić czasu ), już w domu delektujmy się kawą z szarlotką . Tanią , szybką i prostą . Naprawdę jest to najłatwiejsze ciasto do zrobienia jakie znam i nawet największemu laikowi w kwestii pieczenia zawsze wyjdzie pyszne. Szarlotka sypana: Składniki: […]

Wrzesień 29, 2012 09:00

Zupa z kurek

Zupa z kurek

Kurki nazywane są złotem lasu . Są piękne i ślicznie złocą się wśród ściółki to także doskonale smakują i można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Gotujmy i smażmy je krótko . Długotrwała obróbka sprawia , że zamiast zmięknąć stają się gumowate i niesmaczne . Mamy teraz idealny właśnie czas na zrobienie z nich pysznej […]

Wrzesień 19, 2012 23:08

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Mięciutkie i bardzo twarogowe pierożki, polane kwaśną śmietaną, jogurtem lub stopionym masłem i przyprószone cukrem…Klasycznie i pysznie . Wspomnienie dzieciństwa. Proste, smaczne i pożywne .Mają jeszcze jeden atut – oprócz smaku—ze można je zrobić w czasie kiedy gotuje się na nie woda .

Wrzesień 18, 2012 11:35

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Kiedy węgierka osiąga te stopień dojrzałości , że pestka sama odchodzi , a miąższ jest słodki i jędrny – nadszedł czas na knedle. Że trudne ? Nie teraz . Dobre śliwki to już połowa sukcesu a resztę podpowiem

Wrzesień 14, 2012 19:11