https://multikino.pl/rodzina

Inne

Pakora czyli indyjskie przekąski

Pakora czyli indyjskie przekąski

Dla tych, którym kuchnia polska zaczęła się już nieco nudzić, podajemy idealne rozwiązanie – stworzenie przekąsek z orientalnej, indyjskiej kuchni przy użyciu naszych rodzimych produktów (z wyjątkiem przypraw, które można jednak bez problemu dostać w sklepach).

Lipiec 17, 2013 06:50

Pasteis de Bacalhau, jeden ze specjałów Portugalii

Pasteis de Bacalhau, jeden ze specjałów Portugalii

Dieta portugalska obfituje w ryby i warzywa. Do najbardziej popularnych potraw tego kraju należą bacalhau, czyli suszony na słońcu dorsz. W zasadzie jest to dorsz, którego filety po ówczesnym zasoleniu w wodzie morskiej są suszone w słońcu. Tak przygotowane twarde kawałki ryb mogą być przechowywane przez bardzo długi czas. Miało to bardzo duże znaczenie dawniej, […]

Maj 12, 2013 07:37

Kremowy makaron

Kremowy makaron

Przepis podobny trochę do spaghetti carbonara, jednak to co go wyróżnia przede wszystkim to zielony groszek, który nadaje mu zdecydowanie świeższego smaku. Jeśli chodzi o makaron to panuje tu pełna dowolność, każdy kształt i rodzaj się sprawdzi.

Kwiecień 15, 2013 07:00

Trochę wiosny na talerzu

Trochę wiosny na talerzu

Ostatnio było o wiosennym Gazpacho, teraz czas na wiosenne sałatki. Koncepcja „wiosenne” jest ciągle niestety w stanie realizacji, ponieważ mimo tego, że 21 marca, czyli pierwszy dzień wiosny kalendarzowej zbliża się wielkimi krokami, za oknem jakoś tego nie widać. Ale hej, przynajmniej jest słonecznie, to już duuuży plus.

Marzec 19, 2013 07:09

Hiszpańskie Gazpacho, czyli trochę wiosny

Hiszpańskie Gazpacho, czyli trochę wiosny

Nie da się ukryć, ze na za oknem jest nieprzyjemnie. Głównie dokucza nam wiatr oraz zimno, które sprawiają, że nie chce się nawet wychodzić z domu. Jeśli nie chcemy poddać się ciągle jeszcze zimowemu mało optymistycznemu nastrojowi, warto wprowadzić wiosenne elementy chociażby w kuchni.

Marzec 17, 2013 07:18

„Vepřo, knedlo, zelo” czyli czeska kuchnia

„Vepřo, knedlo, zelo” czyli czeska kuchnia

W kuchni czeskiej  widoczne są duże wpływy kultury niemieckiej. Wiąże się to z historią Czech, w średniowieczu związanych z Cesarstwem Rzymskim Narodu niemieckiego, a później z monarchią austriacką. W związku z tym kuchnia czeska jest dość ciężka i sycąca, ale również bardzo urozmaicona.

Luty 19, 2013 07:46