Kuchnie świata

Wielkanocna biała kiełbasa na trzy sposoby

Wielkanocna biała kiełbasa na trzy sposoby

Wielkanoc tuż tuż, warto więc już teraz zastanowić się nad świątecznym menu. Choć możemy ją jeść przez cały rok, wielu z nas o białej kiełbasie przypomina sobie dopiero w okresie wielkanocnym. Oto kilka smakowitych pomysłów na to, jak ją przyrządzić.

Marzec 24, 2016 06:51

Wielkanocne przysmaki – czego nie może dziś zabraknąć na naszym stole i czy warto z czegoś rezygnować?

Wielkanocne przysmaki – czego nie może dziś zabraknąć na naszym stole i czy warto z czegoś rezygnować?

Wiadomo, że jak święta, jakiekolwiek by nie były, to stół musi być odpowiednio zastawiony. Słowo „odpowiednio”, nie oznacza w tym wypadku wcale, że powinniśmy wystawić na światło dzienne całą naszą spiżarnię. Gdy przygotujemy zbyt dużo jedzenia, często się ono marnuje, dlatego warto w tym roku ograniczyć i wydatki i czas spędzony w kuchni. Nie może […]

Kwiecień 20, 2014 06:38

Zupa z groszku i chrzanu zamiast barszczu i żuru?

Zupa z groszku i chrzanu zamiast barszczu i żuru?

Barszcz biały czy żurek – oto jest pytanie. Obie zupy, tradycyjnie przygotowywane na Wielkanoc, mają grono swoich wiernych fanów, którzy nie wyobrażają sobie bez nich świątecznego obiadu. Jeśli jednak masz ochotę na odmianę, mamy dla Ciebie propozycje, jak odmienić tradycyjną wielkanocną zupę, która zaskoczy wszystkich biesiadników.

Kwiecień 13, 2014 06:00

Zupa z groszku i chrzanu zamiast barszczu i żuru?

Zupa z groszku i chrzanu zamiast barszczu i żuru?

Barszcz biały czy żurek – oto jest pytanie. Obie zupy, tradycyjnie przygotowywane na Wielkanoc, mają grono swoich wiernych fanów, którzy nie wyobrażają sobie bez nich świątecznego obiadu. Jeśli jednak masz ochotę na odmianę, mamy dla Ciebie propozycje, jak odmienić tradycyjną wielkanocną zupę, która zaskoczy wszystkich biesiadników.

Kwiecień 11, 2014 06:44

Pakora czyli indyjskie przekąski

Pakora czyli indyjskie przekąski

Dla tych, którym kuchnia polska zaczęła się już nieco nudzić, podajemy idealne rozwiązanie – stworzenie przekąsek z orientalnej, indyjskiej kuchni przy użyciu naszych rodzimych produktów (z wyjątkiem przypraw, które można jednak bez problemu dostać w sklepach).

Lipiec 17, 2013 06:50

Sposób na obiad po chińsku

Sposób na obiad po chińsku

Jeśli znudziło Ci się już tradycyjne gotowanie, zdecydowanie powinieneś poszukać inspiracji w kuchniach zagranicznych. Tak zwana „chińszczyzna” jest u nas w Polsce bardzo popularna, jednak głównie za pomocą chińskich zupek… najwyższa pora to zmienić.

Maj 13, 2013 18:11