Gastronomia

Dlaczego masło drożeje? – w zdecydowanej mierze to wina Unii Europejskiej!

Dlaczego masło drożeje? – w zdecydowanej mierze to wina Unii Europejskiej!

W ostatnim czasie wielu z nas winą za wysokie ceny masła oskarża obecne władze krajowe. Tymczasem okazuje się, że w dużej mierze jest to wina Unii Europejskiej, a ceny byłyby jeszcze wyższe dla Polaków, gdyby nie pomoc ze strony rynku amerykańskiego.

Lipiec 20, 2017 06:32

Wykład i warsztaty „Zdrowie zaczyna się na talerzu”

Wykład i warsztaty „Zdrowie zaczyna się na talerzu”

Podczas eventu „Silna i niezależna. Kobieta na swoim” dowiemy się m.in. o tym, jak dieta wpływa na nasze ciało i samopoczucie. O tym, że zdrowie zaczyna się na talerzu mówić będziemy 17 września od godziny 10.00.

Lipiec 12, 2017 12:12

Przepisy z warmińskiej kuchni

Przepisy z warmińskiej kuchni

W ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” odbywającego się w Bibliotece Elbląskiej, zapraszamy w czwartek 13 lipca o godz.11.00 na spotkanie z Barbarą Bukowską, która opowie o tradycyjnych potrawach regionalnej kuchni i przygotuje farszynki warmińskie, czyli kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem. Wstęp wolny.

Lipiec 12, 2017 09:49

Jak wybrać słodkiego i soczystego arbuza?

Jak wybrać słodkiego i soczystego arbuza?

Sezon na arbuzy w pełni. Ten owoc świetnie gasi pragnienie w upalne dni, dobrze nawadnia organizm, a w dodatku jest pyszny…jeśli wybierzesz ten odpowiedni. Jak sprawdzić który jest najlepszy?

Lipiec 11, 2017 16:04

Foodtrucki ponownie zawitają do Elbląga

Foodtrucki ponownie zawitają do Elbląga

Foodtracki przez długo okres były atrakcją spotykaną zazwyczaj w innych miastach. W tym roku w końcu odwiedziły nasze miasto i jak się okazuje bardzo sobie je upodobały. Już 12 i 13 sierpnia już po raz kolejny w tym roku pojawią się w Elblągu. Będzie to drugi Zlot Foodtrucków połączony z paradą Foodtrucków. Również i tym […]

Lipiec 6, 2017 14:21

Rośliny z okolic Elbląga wykorzystywane w kuchni

Rośliny z okolic Elbląga wykorzystywane w kuchni

Które dziko rosnące w naszym regionie rośliny można wykorzystywać w kuchni? Podczas czwartkowego spotkania w ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” (6 lipca, godz. 11.00) opowiedzą nam o tym Jolanta Bulak i Sebastian Nowakowski z Parku Krajobrazowego „Mierzeja Wiślana”. Zapraszamy na biblioteczny dziedziniec. Wstęp wolny.

Lipiec 5, 2017 11:07