http://luka-finance.pl/

Carpaccio – idealna potrawa na gorące dni!

Lipiec 7, 2018 17:03 47

Carpaccio to włoska lekka potrawa, która może być i przystawką i daniem głównym. Charakteryzuje się tym, że produkt główny jest cienko pokrojony w plastry i ułożony wachlarzowo wraz z dodatkami. Potrawa może się składać z warzyw, z mięsa, albo z jednego i drugiego. Potrawa, chociaż jest „lekka”, to potrafi nasycić na kilka godzin.

Carpaccio buraczane:

- 2-3 średnich buraków (najlepiej soczystych młodych)

- ser typu feta (twarda – mieszanka mleka koziego i owczego)

- nasiona: słonecznik/ orzechy/ migdały

- zielenina: rukola/roszponka

- chrzan z żurawiną

Sos:

- miód

- oliwa

- sok z cytryny/ ocet jabłkowy

- ulubiona przyprawa (może to być np. do sałatek)

Buraki w łupinach gotujemy al’dente. Gdy już ostygną to je obieramy i kroimy w plasterki ok. 3 mm. Układamy wachlarzowo, najlepiej na okrągłym talerzu. Na środek kładziemy garść zieleniny. Buraki smarujemy najpierw chrzanem z żurawiną. Następnie kładziemy kostki fety i uprażone nasiona. Całość polewamy sosem a’la vinegre.

Carpaccio z awokado i łososia:

-awokado

- łosoś

- sałata, rukola

- prażone nasiona

Sos:

Najlepiej będzie pasował czosnkowy z koperkiem albo vinegre.

Na talerz kładziemy liście umytej i osuszonej sałaty. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na plasterki 3-4 mm. Łososia kroimy w plasterki i na przemian układamy wachlarzowo awokado-łosoś. Na środek sypiemy gałązki roszponki. Na koniec sypiemy uprażone nasiona oraz polewamy wszystko sosem.

Carpaccio pomidor z mozarella i dodatkami:

-pomidory

- mozarella

- bazylia

- oliwki

Sos:

- miód

- sok z cytryny, ocet jabłkowy

- musztarda

- oliwa dobrej jakości

Pomidory oraz mozarellę kroimy w plastry i układamy wachlarzowo na przemian. Na środek kładziemy kilka oliwek i przyozdabiamy liśćmi bazylii. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy warzywa.

Smacznego!