http://luka-finance.pl/

Bób – letni przysmak.

Lipiec 25, 2012 16:49 01

Bób zawsze zapowiadał nadejście lata i kojarzył się z beztroskimi wakacjami u Babci ( przynajmniej mi ). To najpożywniejsze ze wszystkich warzyw. Jest sycące i zdrowe . Ma nie dużo kalorii a za to sporo białka i witamin z grupy B oraz żelazo , fosfor , wapń i magnez. Najlepszy jest młody , jasnozielony i nie całkiem dojrzały. Najczęściej jadamy go gotowany i polany masełkiem .

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki soli
  • gałązka kopru

Wykonanie jest banalnie proste. Do zimnej osolonej wody dodajemy opłukane ziarenka i gotujemy ok. 20 minut. Dodatek kopru podczas gotowania bardzo poprawi walory smakowe. Na talerzu polewamy go rozpuszczonym masełkiem z odrobiną soli morskiej .

Bardziej wytrwali mogą go obrać z skorupki i dodać do sałatki ale mi jakość brak wytrwałości .